"Egy szappanbuborék is egy világ,
s egy világ is egy szappanbuborék."
(Reményik S.)



2010. március 18., csütörtök

Citromfű szappan Mandulaolajjal

Végre van egy kis időm és hoszú kihagyás után ismét alkothatok a szappankonyhámban. Sokat gondolkodtam melyik is legyen a következő szappanom. Azt hiszem a mai rohanó világunkba néha időt kell szakítanunk egy kis kikapcsolódásra, relaxálásra - ezért döntöttem a citromfű mellett.



Összetevők:Kókuszoolaj, Olivao., Repceo.,Pálmao., Mandulao., Ricinuso., Annatto mag (Bixa Orellana), Citromfű illóolaj

A citromfű a népi gyógyászat "mindenese", kedveltsége miatt 1988-ban az év gyógynövényének választották. A tudomány is elismeri a citromfű különös hatásosságát. Az illóolaja baktérium, vírus sőt gombaölő hatású. Külsőleg a Herpes-Simplex helyi kezelésére alkalmas. Ideg- és szívnyugtató, görcsoldó, szerepe van a depresszió oldásában.
Reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként.
És hát az illata -ISTENI-,kár hogy ezt a blogon nem tudom hozzácsatolni.

A mandulaolaj csodálatos hatását már ősidők óta használják a szépségápolásban.
Ápoló és védő tulajdonsága miatt különösen ajánlott száraz bőr ápolására. Fontos bázisolaja számos masszásolajnak és kozmetikai készítménynek, ezért a legelőkelőbb növényi olajok egyike.
Kneipp tiszteletes az édes olaj fogyasztását légúti lerakódások, tüdőgyulladás, hasfájás esetére javasolta, gyermekeknél pedig hashajtóként is ajánlotta.

Szappanomat az akiote fa gyümölcséből kivont élelmiszeradalékkal festettem meg. Az Annatto Latin-Amerikában és a Karib-térségben elterjedt, elsősorban fűszerként és szinezékként használják. A Közép és Dél-Amerikai benszülőttek testfestéshez és rúzsként is alkalmazták. Néhány helyen ezért "rúzsfának" is hívják.

Az elkészítésnél most a "Tölcsér" technikát alkalmaztam, így szépen kivehető a színek kontrasztja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése